torsdag den 8. december 2011

Så blevt det jul i det limbiske system!

Brændte mandler, nyskrællede klementiner, andesteg, fars juletobak, gran...Duften Af Jul!

Med til julen hører en hel række specielle dufte. Til min jul hører duften af brændte mandler, allerhelst af den hjemmegjorte slags. Nyskrællede klementiner er også en vigtig ingrediens i julen, mens duften af andestegen og faderens klassiske juletobak er noget jeg gerne rejser langt for. Disse dufte skal ligesom være der, før det er jul!

Vidste du mon, at dufte er de eneste perceptioner der smutter direkte ind i hjernen? Alle andre peceptioner skal en tur igennem thalamus, hvor det enkelte percept (fx. en sansning) bliver sorteret og filtreret, forsøgt meningsbestemt og bearbejdet kognitivt, inden det sendes videre i systemet. Dufte skal der ikke på samme måde sorteres i. De kan ikke behandles - bevidst eller ubevidst. Dufte kan ikke umiddelbart holdes ude af hjernen.  Det er derfor vi er så letpåvirkelige i dagligdagen. Hvem har foreksempel ikke prøvet at gå hen af gaden, man fornemmer en duft og pludselig er man sendt flere år tilbage i hukommelsen - man genoplever en episode, en person eller en stemning.

Vores følelser, hukommelsessystemer og det limbiske system hænger uløseligt sammen. Inden for remicensterapien arbejder man derfor også meget med dufte i forbindelse med genoplivning af gamle minder. Kaffen der serveres i Den Gamle Bys demens-cafe dufter af kaffe. Rigtig kaffe. Dét vækker minder. Særligt når man samtidig kan skænke den af den gamle blå kande.

Nå, men tilbage til julestemningen! I går gik jeg ned igennem Aarhus midtby. Jeg passerede en lille familie, som var ved at bakse et lille juletræ med hjem fra Klostertorv. Det var mørkt, koldt og regnfuldt. Da jeg gik forbi ramte duften af gran mig med en intensitet, der sendte mig tilbage til barndommens julestuer. Da jeg kom rundt om hjørnet lå der et lille stykke (for)tabt gran. Jeg samlede det diskret op (i ly af mørket) og nu står det i min vindueskarm og minder mig om jul, jul,jul....
Siden er der kommet yderligere lidt gran til (som dog ikke er fundet på gaden, men ærligt indkøbt for en ti-krone).Gran med Søstrenes hvide julepynt
Er det blevet jul i dit limbiske system?

LeLouLaLi

PS. I dag ville min kære Mormor have fejret sin fødselsdag. Juleduftene hos min Mormor og Morfar inkluderede i øvrigt også duften af varm nybagt leverpostej. 
PPS. I dag har jeg et-års-speciale-afleverings-dags-jubilæum! Sikken et år det har været!
PPPS. Den smukke Wiinblad-vase har jeg arvet af min mor. Den er smuk og dejlig. Ligesom min mor!

3 kommentarer:

 1. Kan lifligt forestille mig stemningen og duften af jul i århus og i hjerting:)

  SvarSlet
 2. Hmm.. måske skal postdanmark stå for gaveleveringen i år, eller skal vi holde jul når vi engang ses?

  SvarSlet
 3. Uha, ja det ved jeg snart ikke. Jeg synes det er så mega ærgerligt at vi ikke kan finde tid til vores traditionelle julehygge! Jeg overvejer helt bestemt en KBH-tur til januar!

  Med hensyn til julegaver, så havde jeg tænkt at sende dem over Lolland - så du ikke lurer ;)

  SvarSlet