fredag den 27. juli 2012

Little Bee - og lidt om Dussmann...

Dussmann (fra hjemmesiden)

Da vi i foråret var i Berlin var jeg naturligvis inde i Dussmann das KulturKaufhaus på Friedrichstrasse her. Det er et absolut must-do, hvis man er bare det mindste interesseret i bøger, papirvarer og musik. I flere etager rummer butikken nemlig ikke andet!
Jeg er desværre ikke habil tysklæser, men man må alligevel beundre de mange smukke bøger. Tyskerne er læsende folk og der er stor konkurrence blandt udgiverne, så bøgerne komme altid i flere forskellige udgivelser. Heldigvis har huset også en velassorteret engelsksproget afdeling og her fandt jeg formatet Flip-back, som jeg har skrevet om tidligere. Jeg havde på daværende tidspunkt været i huset i laang tid. Så længe at min far og min kæreste var gået ud i regnen for at finde en kop kaffe. Jeg var altså under en lille smule tidspres, men besluttede at jeg simpelthen måtte have et eksemplar af en Flip back med hjem. Valget faldt derfor på den - for mig - helt ukendte The Other Hand af Chris Cleave.


Det blev en lillebitte, - men stor læseoplevelse. I bogen møder vi pigen little Bee. Little Bee er fra Nigeria og oplevede fra udkanten af sin hjemby hvordan soldater dræbte byens indbyggere i oliens navn. Little Bee kastes ud i en flugt, hvor hun til sidst ender på et asylcenter udenfor London. Under flugten har hun et skæbnesvangert møde med den engelsk overklasse. Hvem er de stærke og hvem er de svage? Hvem er parat til at ofre - ofre sig selv?

Jeg vil ikke sige mere.

Jo, alligevel.
Bogen handler om at komme fra en by, hvor selv Biblen er fra en nødhjælpskasse. Og i øvrigt slutter med 27. kapitel af Matthew: My God, my God, why hast thou forsaken me? Punktum! Så er det ikke let, vel?
Den handler også om, hvorfor det er en virkelig god ide, at donere neglelak til nødhjælpsindsamlinger og om at vi bør tænke os om når det kommer til asylpolitikken. Kan vi være den bekendt?
Endelig handler bogen også om, hvorvidt hjemme kan indeholdes i en gennemsigtig FN-pose.

Bogen er god! Ingen tvivl om det. Men det handler om et emne, der er bragt op mange gange før. Hvad der gør denne bog god er det humoristiske element og så de overraskende udfald handlingen tager i løbet af fortællingen. Selvom meget er sagt før, er det et vigtigt emne! Bogen er derfor mit bud på en Ude og hjemme- bog i Bogudfordringen.

LeLouLaLi


2 kommentarer:

 1. INGA MARGRETHE JENSEN27. juli 2012 kl. 13.30

  HEJ LENE.
  JEG HAR LÆST DENNE RIGTIG GODE BOG, - VI HAVDE DEN I LITTERATUR-KREDSEN SIDSTE ÅR, - OG VI VAR MEGET OPTAGET AF DEN, - DET VAR JO ALTSÅ PÅ DANSK.
  IØVRIGT SYNES JEG AT DET "NYE FORMAT" DU SKRIVER OM LYDER "LÆKKERT".
  KÆRLIGST FASTEREN.

  SvarSlet
 2. Hej Inga,
  Det var da meget skægt at i har læst den i kredsen! Jeg synes den var sådan en lille 'spidsfindig' og 'pudsig' bog - selvom emnet jo er alvorligt.

  Far og jeg sidder i haven - den er helt åben uden plankeværk af nogen art, så vi kommer naboerne ved ;) Om lidt skal vi hente Brissen ved toget. Inden da skal vi lige en tur forbi kirkegården og så skal mit lille skab tørre det sidste (mere herom senere :)

  Knus Lene

  SvarSlet