søndag den 29. april 2012

"Vindens skygge" - en stor fortælling...


I begyndelsen af april sad jeg en sen eftermiddag og læste forskellige bognyheder på nettet. Jeg kom til en side - som jeg nu desværre ikke rigtig kan finde tilbage til - her stødte jeg på en gammel anmeldelse af bogen Videns skygge af Carlos Ruiz Zafón. Da jeg var et par linjer nede i teksten stoppede jeg min læsning - overbevist og fast besluttet på at finde omtalte bog!

Jeg lukkede derfor computeren.

.... Bagefter kunne jeg hverken huske bogens titel eller forfatterens navn!

En uge senere begav jeg mig en tur ud i Aarhus. Jeg fik pludselig den tanke at gå ind i 'Genbrugsboghandlen' på Nørreallé. Det eneste jeg havde at gå efter var "Noget med et Z". Jeg begyndte - overraskende kløgtigt - at lede under omtalte bogstav, men desværre uden held. Jeg var overbevist om at bogen - qua de tre linjer jeg havde læst i anmeldelsen - burde købes i andenhåndsindkøb. Det lå ligesom i ånden. Så jeg ville ikke give op (aka. gå i Bog og Idé-like)...

Da jeg skulle til at gå ud af butikken, væltede en kæmpe stak bøger ned foran fødderne af mig og en ældre herre, og gemt herunder stak en rød paperback - med et fint lille Z - frem! Der var bogen!

Bogen blev - trods omfanget på 450 siders lillebitte skrift - hurtigt læst. Og det er en fantastisk bog. Om bøger. Om læseoplevelser. Om at blive voksen. Om at elske. Om at ville. Om....

....alt.... Fristes man næsten til at skrive. Hvis altså ikke det var så stort et lille ord.

Bogen foregår i Barcelona. Og en væsentlig sidegevinst er, at vi som læsere befinder os i kulisserne af nogle af Europas smukkeste pladser, hemmelighedsfulde gyder, store kirker, for ikke at glemme La Rambla. Tiden er 1950'erne. I skyggerne af borger- og verdenskrige, hvor mørket og ondskaben endnu ikke har sluppet sit tag i byen. Vi møder Daniel og hans far - antikvarboghandleren, der i sin kærlighed til bøger tager den lille Daniel med til De glemte bøgers kirkegård. I årene der følger vikles Daniel ind i en ren odyssé for at blotlægge hemmelighederne bag Videns skygge. I løbet af fortællingen møder vi blandt mange andre den hjemløse Fermin, stuepigen Bernarda, den smukke, men blinde, pianist Clare, den homoseksuelle urmager, kriminalinspektør Fumeros og én der mest af alt materialiserer sig som en skygge eller en duft i Barcelonas natmørke gader.

Tiden, stemningen og den moderløse helt, Daniel, giver bogen et skær af Dickens med et tvist af Umberto Eco. Det er stor romankunst, med et flot persongalleri og et finurligt sprog, som absolut må bemærkes under læsningen!

Jeg håber ikke du er nået helt her til i din læsning, jeg håber derimod at du allerede nu er på vej mod De glemte bøgers kirkegård....

Dét var en bemærkelsesværdig læseoplevelse!
LeLouLaLi

Ps. Jeg er ret overbevist om at den ældre herre i 'Genbrugsboghandlen' også kom derfra med en bog under armen. Se dét er det fine i at stable - og vælte - bøger!

2 kommentarer:

  1. Ja da! Jeg tager den med i weekenden - den er drøn god! :)

    SvarSlet